Velikonoční recepty podle ájurvédy. Beránka nečekejte!

Blíží se Velikonoce a naše tradiční české hodování! Pokud však chcete něco více zdravého a odlehčeného, vyzkoušejte ájurvédské recepty, o které se podělila ájurvédská terapeutka Andrea Lazarská. Radí, které chuti jsou pro nás na jaře vhodné a také to, že máme mlsat překvapivě před obědem (v malé míře), ačkoliv se v našich končinách traduje (a maminky nám to vždycky říkaly), že si můžeme něco sladkého dát až po obědě! 

U nás se peče beránek a připravují se nejrůznější sladkosti z mouky, mléka, vajec a cukru. Tyto pečené koláče, buchty apod. ale představují tu nejhorší možnou kombinaci zatěžující trávení a způsobující zdravotní potíže. 

Koření
Zdroj foto: Pixabay

Velikonoce spadají do jarního období, což je spíše čas pro úklid a očistu našeho organismu, než pro bohaté hodování. Pokrmy by měly být odlehčené a pročišťující, zahřívající a spíše vysušující, s převahou hořké, pálivé a trpké chuti. Používejte větší množství koření (ideálně si lze připravit předem tzv. jarní směs koření, a tu pak každodenně používat). Pokud přesto dostanete chuť na sladkost, ájurvéda doporučuje spíše tepelně upravené dezerty s větším množstvím koření, dopřávat si je pouze ve velmi malém množství, ideálně před poledním obědem, kdy má naše tělo nejsilnější trávicí schopnost. A pamatujte, malé množství potěší smysly a nezpůsobí potíže.

Směs koření pro jarní období:

  • 1 polévková lžíce koriandru
  • 1 čajová lžička pískavice
  • 1 polévková lžíce celého kumínu (římský kmín)
  • 1 polévková lžíce mleté kurkumy
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1/8 čajové lžičky kajenského pepře
  • špetka mletého hřebíčku

Koriandr, pískavici a římský kmín nasucho opražíme, dokud koření nezačne vonět. Promícháme s ostatním kořením a pomeleme na prášek v mlýnku na koření či kávu, popř. lze ručně rozdrtit v hmoždíři. Uchovávejte v uzavřené nádobě.

(Z knihy Kate O´Donnell Ájurvéda na každý den)

Mrkvovo-zázvorová polévka s opraženou cizrnou

  • 4 šálky vody
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ kg mrkve
  • 5-7 cm čerstvého zázvoru
  • 2 čajové lžičky ghí + 2 čajové lžičky na pokapání hotového jídla
  • špetka soli a pepře
  • pražená cizrna

Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 4 šálky vody s mletým koriandrem, vložte nahrubo nakrájenou mrkev. Zázvor oloupejte, nakrájejte a přidejte k mrkvi. Vařte cca 15 – 20 min, do změknutí mrkve, přidejte ghí, sůl, pepř a rozmixujte dohladka. Při podávání posypte praženou cizrnou.

Pražená cizrna:

  • 2 šálky vařené cizrny
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2 čajové lžičky směsi jarního koření
  • 1 čajová lžička mletého kumínu
  • špetka soli
  • 2 čajové lžičky slunečnicového oleje

Předehřejte troubu na 200 °C. Cizrnu opláchněte a sceďte. Pomocí utěrky odstraňte přebytečnou vodu a poté dejte do misky. Přidejte ocet, koření, sůl, olej, promíchejte. Rozdělte rovnoměrně na plech a pečte asi 40 min, co 15 min promíchejte. Pro křupavější verzi pečte cca 50 min. Konzumujte teplé.

(Z knihy Kate O´Donnell Ájurvéda na každý den)

Mungdál se zeleninou

  • mungdál/mungo fazolky (celé, půlené)
  • brokolice
  • ghí
  • hořčičné semínko
  • koriandr celý
  • hing (špetka) - čertovo lejno (asafoetida)
  • kurkuma mletá
  • římský kmín
  • masala směs
  • čerstvý koriandr, popř. petržel či jiná zelená nať
  • černá sůl

Mungdál dobře propláchněte a namočte na několik hodin, poté sceďte, propláchněte a společně se zeleninou vařte do měkka, do vody lze přidat kurkumu či špetku hingu.

Rozehřejte na pánvi ghí, přidejte hořčičné semínko, římský kmín, koriandr. Jakmile začne koření praskat, přidáme špetku hingu, uvařený mungdál se zeleninou, posléze mletou kurkumu, sůl a masala koření. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme a podáváme s posypanou zelenou natí.  Pro jarní období se hodí jako příloha lehčí obiloviny, např. pohanka, quinoa či ječmen (kroupy). 

Hrušková halva:

  • hrušky zelené tvrdší 4 ks
  • hřebíček 1/4 čajové lžičky
  • skořice mletá 1/4 čajové lžičky
  • kardamom 6 a více tobolek
  • zázvor mletý 1/4 čajové lžičky
  • muškátový oříšek nastrouhaný - troška
  • badyán 2 a více cípů
  • šafrán 2-3 blizny
  • sekané mandle - hrst

Oloupané hrušky nastrouháte na jemném struhadle, odlijete přebytečnou šťávu. Na ghí (1 lžíce) nebo másle opražíte směs koření mimo šafránu. Přidáte hrušky a na mírném plameni za pravidelného míchání vaříte cca 20 minut. Po asi 7 minutách vložíte šafrán a ke konci oloupané a najemno nasekané mandle.

Tuto halvu je možno připravit velmi chutně také např. z mrkve či banánů, banány se však na jaro příliš nehodí. Nemíchejte vícero druhů ovoce.

Jde o vynikající teplý dezert, který můžete doplnit šlehačkou, flambovat či podávat jen tak. Může sloužit i jako samostatná snídaně.

Ladu z cizrnové mouky   (pro 4 – 6 osob)

  • 1 šálek cizrnové mouky
  • ¼ šálku ghí
  • ½ šálku surového třtinového cukru
  • ½ šálku ořechové pasty z mandlí (namočených přes noc a oloupaných), popř. oříšků kešu – lze  rozmixovat v mixéru
  • 6-8 tobolek kardamomu, podrtíme

V pánvi na mírném plameni nasucho orestujte cizrnovou mouku, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu a nezačne vydávat charakteristické aroma, což trvá cca 30 – 45 min.

Přidejte ghí a za občasného míchání restujte dalších 5-10 min, dokud mouka neabsorbuje ghí a nebude křupavá.

Přidejte cukr a ořechovou pastu. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 – 10 minut.

Sundejte ze sporáku a přidejte drcený kardamom. Jakmile směs vychladne, tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu.

(Z knihy Harishe Johariho Ájurvéda – Léčivá kuchyně)

Sladký kokos s anýzem a kumínem  (pro 6 – 8 osob)

  • ¼ čajové lžičky ghí
  • 2 polévkové lžíce mletého zázvoru
  • 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
  • ¼ šálku cizrnové mouky
  • 12 šálků vody (cca 3 litry)
  • ½ šálku surového třtinového cukru, popř. lněného cukru
  • 1 ½ šálku kokosového prášku (strouhaný kokos)
  • 2 polévkové lžíce anýzu
  • 2 polévkové lžíce celého kumínu
  • 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, opraženého v ghí

Na rozpálené pánvi smíchejte ghí a mletý zázvor, restujte, dokud zázvor nezíská zlatavě hnědou barvu, což může trvat okolo 25 minut.

V jiné pánvi na mírném plameni restujte nasucho celozrnnou pšeničnou mouku, neustále míchejte. Po 30 minutách začne mouka vydávat ořechové aroma, vysypte z pánve a totéž opakujte s moukou cizrnovou.

V hrnci s tlustým dnem přiveďte vodu s třtinovým cukrem k varu. Nepřiklopené vařte, dokud se objem vody nezmenší na polovinu a nezhoustne, což bude trvat okolo 40 minut. Když malé množství vzniklého sirupu po styku s chladným povrchem vykrystalizuje, přidejte všechny zbývající ingredience a dobře zamíchejte.

Vzniklou směs nalijte do pánve o rozměru 40x30 cm a nechejte vychladnout. Poté nakrájejte na cca 2,5 cm velké  čtverečky, ozdobte plátky stříbra. 

Tento pokrm se na jaro méně hodí pro svou výživnost a těžší stravitelnost, lze eventuálně ubrat cukru a přidat koření.  Dobře hodí pro kojící matky. 

(Z knihy Harishe Johariho Ájurvéda – Léčivá kuchyně)

Jarní čaj na trávení (2 porce)

  • 2 šálky vody
  • 1 - 1 ½ cm čerstvého zázvoru
  • ½ badyánu
  • 2 – 3 hřebíčky
  • 2 – 3 kuličky pepře
  • 1 čajová lžička skořice mleté

V kastrůlku uveďte vodu do varu, přidejte oloupaný a nakrájený zázvor a veškeré uvedené koření, stáhněte teplotu vaření a vařte cca 10 minut. Poté přeceďte a podávejte k jídlu či po něm.

(Z knihy Kate O´Donnell Ájurvéda na každý den)


Autor článku: Mgr. Andrea Lazarská 

Komentáře