Recept na letní koláč s ovocem bez lepku a vegan

 Koláč pro vegany v létě? Proč ne! Letního ovoce je všude dost a tak jsem se rozhodla doporučit vám jeden velmi jednoduchý recept na zdravý koláč. Je vhodný jak pro celiaky, tak i další potravinové alergiky a vegany. Koláč neobsahuje lepek, mléko, vejce, ani ořechy. Je v něm minimum cukru, ale to už záleží na vás, co si všechno do něj dáte.

Koláč


Připravíte si:


  • Jizerku zelenou (400 - 500 g)
  • melasový třtinový cukr (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • rýžové mléko či kterékoliv jiné rostlinné mléko (1 vrchovatý hrnek 300 ml)
  • rýžový olej  či jakýkoliv váš oblíbený rostlinný olej (půl 300 ml hrnku nebo méně)
  • kokosový olej roztopený (může být či nemusí, stačí polévková lžíce)
  • kardamom mletý (1 čajová lžička, klidně vrchovatá)
  • maliny, jahody, borůvky apod. (libovolné množství, poklást plech)
  • vymazaný a rýžovou krupicí vysypaný plech nebo menší formu
  • 1 lžička citrónové šťávy

Suroviny na koláč


Postup:


Příprava je jednoduchá, množství si stanovte sami podle toho, jak velký koláč chcete mít, to platí i pro množství cukru, čím méně, tím lépe….Všechno smíchejte dohromady (pozor, Jizerka dělá hrudky!), dejte na plech a nahoru pokládejte omyté letní ovoce… Koláč dejte péct do trouby nejprve na 250°C, poté 200 °C, pak 180 - 150 °C a nakonec 100°C. Teploty střídáme maximálně po 10 minutách, lepší je koláč péct nejdelší dobu na 150 °C a ubrat intenzitu pečení ze spodu plechu


Koláč ovocný


Poznámka: u těchto jednoduchých koláčů nepoužívám žádná kypřidla, která obecně považuji za velmi nezdravá a nevhodná v případě trávicích potíží a refluxu, a to ani vinný kámen! 



Dobrou chuť!


Autor článku a fotek: Taťána Kročková

Komentáře