Koláč pro vegany v létě? Proč ne! Letního ovoce je všude dost a tak jsem se rozhodla doporučit vám jeden velmi jednoduchý recept na zdravý koláč. Je vhodný jak pro celiaky, tak i další potravinové alergiky a vegany. Koláč neobsahuje lepek, mléko, vejce, ani ořechy. Je v něm minimum cukru, ale to už záleží na vás, co si všechno do něj dáte.

Připravíte si:
- Jizerku zelenou (400 - 500 g)
- melasový třtinový cukr (3 vrchovaté polévkové lžíce)
- rýžové mléko či kterékoliv jiné rostlinné mléko (1 vrchovatý hrnek 300 ml)
- rýžový olej či jakýkoliv váš oblíbený rostlinný olej (půl 300 ml hrnku nebo méně)
- kokosový olej roztopený (může být či nemusí, stačí polévková lžíce)
- kardamom mletý (1 čajová lžička, klidně vrchovatá)
- maliny, jahody, borůvky apod. (libovolné množství, poklást plech)
- vymazaný a rýžovou krupicí vysypaný plech nebo menší formu
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
Příprava je jednoduchá, množství si stanovte sami podle toho, jak velký koláč chcete mít, to platí i pro množství cukru, čím méně, tím lépe….Všechno smíchejte dohromady (pozor, Jizerka dělá hrudky!), dejte na plech a nahoru pokládejte omyté letní ovoce… Koláč dejte péct do trouby nejprve na 250°C, poté 200 °C, pak 180 - 150 °C a nakonec 100°C. Teploty střídáme maximálně po 10 minutách, lepší je koláč péct nejdelší dobu na 150 °C a ubrat intenzitu pečení ze spodu plechu
Poznámka: u těchto jednoduchých koláčů nepoužívám žádná kypřidla, která obecně považuji za velmi nezdravá a nevhodná v případě trávicích potíží a refluxu, a to ani vinný kámen!
Dobrou chuť!
Autor článku a fotek: Taťána Kročková
Komentáře